2015-01-11 Groot raadsel in Jurgensland - Gemeente Jurgensland

het Jurgensmuurtje
het verdroncken land van
Jurgensland
GEMEENTE JURGENSLAND
GEMEENTE JURGENSLAND
Ga naar de inhoud

2015-01-11 Groot raadsel in Jurgensland

nieuwsarchief
GROOT RAADSEL IN JURGENSLAND…..
WAAR KOMT DE NIEUWE HOOGWATERSCHUIF INEENS VANDAAN???????

Het is zondagochtend 4 januari 05.58 uur wanneer Waterstandenopnemer B. door het weiland bij Jurgensland naar de peilschaal in de IJssel loopt om zoals alle andere dagen de waterstand op te nemen.
Precies om 06.00 uur laat hij zijn zaklantaarn de lichtstralen schijnen op de emaille blauwe schaal met witte streepjes en cijfers. 323 leest hij af……”Hmmm dat is een stijging van 1 cm bij gisterochtend vergeleken”, mompelt hij in zichzelf.
Snel schrijft hij de stand op een papiertje.
Stel je voor dat hij thuiskomt en de waterstand vergeten is, of nog erger: een verkeerde stand doorgeeft aan Rijkswaterstaat. Schippers zouden met hun vrachtschip dan misschien wel tegen de onderkant van de verkeersbrug kunnen botsen….
Terwijl er allerlei doemscenario’s door het hoofd schieten van de Waterstandenopnemer blijft hij ineens als door de bliksem geraakt staan.
Ziet hij dat nou goed in het maanlicht, steekt er aan de rand van de nieuwe hoogwatergeul ineens een metalen constructie uit het water omhoog??????
Snel loopt hij korter bij en laat de lantaarn schijnen……tot zijn verbijstering staat hij oog in oog met een nieuwe hoogwaterschuif!!!!

Hoe is dit mogelijk, wie of wat zijn hier aan het werk geweest om deze nieuwe hoogwaterschuif te plaatsen……
“Ik moet Wethouder F. hiervan ook in kennis stellen, maar ja, die heeft een bordje op zijn dienstwoning met: Voor De Koffie Niet Zeuren, dus die stoor ik op dit vroege tijdstip nu maar even niet”, overlegt de Waterstandenopnemer met zichzelf.

Thuisgekomen belt hij gauw de waterstand door aan Rijkswaterstaat en trekt hij zijn laarzen weer uit.
De burgemeestersketting weer om en nu is onze Waterstandenopnemer weer terug in zijn dagelijkse rol.
Burgemeester B. kijkt alle bouwaanvragen en andere meldingen door maar hoe hij ook zoekt, over de plaatsing van een nieuwe hoogwaterschuif leest hij niets.

Ook de vrouw van Burgemeester B. kijkt vreemd op wanneer hij het verhaal tijdens een kopje koffie (met een Jurgenslander Blubbertje) verteld.

In ieder geval is de nieuwe hoogwaterschuif nu al een toeristische trekpleister van jewelste.

Agent Langdraad moest vanmiddag zelfs het verkeer regelen om alle kijkers die via de Jurgensweg en de verkeersbrug een glimp wilden opvangen van het nieuwe monument in goede banen te leiden.
Het gesloopte Jurgensmuurtje met diens oude monumentale hoogwaterschuif heeft sinds vandaag een waardig opvolger gekregen.

Maar wie de gulle gever is geweest blijft voorlopig nog in nevelen gehuld………
Terug naar de inhoud