2013-05-29 Jurgensmolen decor van moordopera - Gemeente Jurgensland

het Jurgensmuurtje
het verdroncken land van
Jurgensland
GEMEENTE JURGENSLAND
GEMEENTE JURGENSLAND
Ga naar de inhoud

2013-05-29 Jurgensmolen decor van moordopera

nieuwsarchief
Bij de Jurgensmolen wordt op 1 juni (aanvang 16.00 uur) de moordopera 'Molen, Wind en Water' uitgevoerd.

Het gaat om straattheater en live muziek naar het boek van de Jurgenslander essaiist J. Jurgens de Jurgensch. Een 46,2 minuten durende voorstelling met 24 zangers, 4 solisten met een duo-baan, 8 musici (waarvan 9 doof), een fanfareorkest en Rinus-zonder-scooter.
Voorafgaande aan deze Moordopera word Joapie Jurgens dringend verzocht zich te melden bij agent Langdraad, zodat hij niet zelf het slachtoffer zal worden.

Om 15.30 uur is er eerst een kinderopera 'Molenmuis, Woezel, Pip en het Hart van de Opera' uitgevoerd.
Plaats van handeling is de ballenbak in de stemcaravan van ons openbaar lichaam Wendy, aan de Verlengde Jurgensweg 23b.

Beknopt verslag van de geslaagde opvoering "Moordopera"

De nacht voorafgaand aan de uitvoering van de Moordopera heeft onze gelauwerde dorpselinquent Joapie Jurgens een inbraak gepleegd bij de lokale schoenendiscounter "De Blije Laers" alwaar hij uit de goed beveiligde kluis een paar stoute schoenen heeft buitgemaakt.
Omdat de maat van deze stoute schoenen overeen kwamen met de maat van beide voeten heeft Joapie besloten om deze schoenen direct aan te trekken, met alle gevolgen van dien...

Bij het langsfietsen langs ons lokale monument (red. het Jurgensmuurtje) heeft hij de in dit muurtje aanwezige waterschuif wijd open gezet. Hierdoor is het veld alwaar de moordopera zou worden opgevoerd binnen luttele seconden (red. 5,2 seconden om precies te zijn) getransformeerd van een droge grasvlakte naar een natte zoetwaterbrij met grassprieten met amfibiëen van diverse pluimage.
Vanwege deze zeer hoge waterstand moets dus zeer snel een nieuwe lokatie uitgezocht worden welke dadelijk werd gevonden in de directe nabijheid: het oude galgenveld aan de voet van de Jurgenslander molen.
De zich alhier ophoudende parkeerwachter was het eerste slachtoffer. Nadat hij op gepaste wijze was omgelegd, en de hierbij horende contouren op het straatwerk waren aangebracht, konden de bezoekers plaatsnemen in de arena waar het allemaal zou plaatsvinden...

Om exact 16:00 uur klonk het startschot van de Moordopera, waarbij direct al tenminste één dode viel.

Nadat alle bezoekers één voor één door de jolende en zingende toneelspelers om zeep waren geholpen kon om 19:00 uur de laatste bezoeker het licht uit doen.

"Al met al was het een zeer geslaagde opvoering", aldus organisator L. Loetje
Terug naar de inhoud