2013-02-22 Rivier en spoor Jurgensland vijf zondagen dicht - Gemeente Jurgensland

het Jurgensmuurtje
het verdroncken land van
Jurgensland
GEMEENTE JURGENSLAND
GEMEENTE JURGENSLAND
Ga naar de inhoud

2013-02-22 Rivier en spoor Jurgensland vijf zondagen dicht

nieuwsarchief
Het treinverkeer van en naar Jurgensland en de IJssel bij die plaats  zijn in maart en april vijf zondagen gestremd. De afsluiting is nodig  voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog, aldus  voordvoerder J.J.J. Jurgens III van waterschap Groot Jurgensland.

Rijkswaterstaat graaft bij Jurgensland geulen langs de IJssel  om de rivier bij hoge waterstanden meer ruimte te geven. Bij  Jurgensland is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten.
Om die reden  heeft een gespecialiseerd bedrijf het af te graven gebied met behulp van  scans en metaaldetectoren onderzocht. Daarbij zijn tot nu toe 14 bommen  en 2 Kuifjes en 3 Suskes en Wiskes gevonden.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kan maximaal  vier bommen per dag afvoeren naar een plek waar ze veilig kunnen ploffen  zonder daarbij enige plofkip te raken.
Ontruiming

Mensen die binnen 250 meter van een vindplaats van een bom  wonen, kunnen hun huis het beste verlaten op de dag van de ruiming. Ze  horen enkele dagen voor de ruiming welke maatregelen noodzakelijk zijn.
"Mochten zij niet tijdig iets horen, dan zullen ze de klap zelf wel voelen....", deze wijze woorden zijn van J.P. Jurgens kletsmajoor van de EOD-divisie die belast is met het diervriendelijk laten springen van de gevonden explosieven. Autoverkeer is in het gebied tijdens de werkzaamheden verboden.
Een klein deel van het gebied waar de geulen komen, is nog niet onderzocht. De komende maanden moet blijken of daar nog meer bommen in de grond zitten.
Terug naar de inhoud