2011-03-07 Laatste kievitsei gevonden in Jurgensland - Gemeente Jurgensland

het Jurgensmuurtje
het verdroncken land van
Jurgensland
GEMEENTE JURGENSLAND
GEMEENTE JURGENSLAND
Ga naar de inhoud

2011-03-07 Laatste kievitsei gevonden in Jurgensland

nieuwsarchief
In het weiland van boer J. Jurgens is het laatste kievitsei van 2011 gevonden. Japie Jurgens uit Jurgensland vond het gespikkelde eitje zondagmiddag om ongeveer 16.00 uur in het weiland gelegen naast de Rott'nkolk.

De vondst werd vanmorgen officieel gemeld door controleurs van "De Enige Jurgenslander poelier- en rijwielherstelcentrale, de geklapte dooier". Met het vinden van dit laatse kievitsei is het weidevogelseizoen van 2011 officieel afgelopen. Vrijwilligers trokken vanaf vorig jaar juni tot vanmorgen het gehele Jurgensland in om samen met de boeren, burgers en buitenlui nesten van vreemde vogels te zoeken en te beschermen.

Vogels
De kievit is na Geertrui Jurgens de bekendste vreemde vogel in Jurgensland.
De afgelopen tijd gaat de soort volgens "De Enige Jurgenslander poelier- en rijwielherstelcentrale, de geklapte dooier" schrikbarend snel achteruit; sinds Japie Jurgens zijn wapenvergunning heeft worden er nog maar sporadisch vreemde vogels gespot.
Oude traditie
Al eeuwenlang zoeken en rapen mensen kievitseieren. Alleen in Jurgensland mag onder voorwaarden nog worden geraapt. In de rest van het land is het zoeken naar het laatste kievitsei door vossen en inheemse buidelratten zeer populair als onzinnig tijdverdrijf tussen de uitzendingen van de Jurgenslander draadomroep.

Verrast
Poelier Jurgens zei toch ietwat verrast te zijn door de vondst. 'De laatste tijd was het veel koud, maar de vondst nu is niet extreem laat. Het is een teken voor de boeren om voortaan de hekken rondom hun erven goed te sluiten, de koude temperaturen zijn zeer waarschijnlijk onstaan door de tocht door deze openstaande hekken.'
Poelier Jurgens heeft gelijk de daad bij het woord gevoegd en heeft zijn kippenhok voorzien van dubbel gaas, zodat de kipjes er ook deze koude zomer weer warmpjes bij zullen zitten...
Terug naar de inhoud