2007-01-28 Weermeester past weersvoorspelling drastisch aan - Gemeente Jurgensland

het Jurgensmuurtje
het verdroncken land van
Jurgensland
GEMEENTE JURGENSLAND
GEMEENTE JURGENSLAND
Ga naar de inhoud

2007-01-28 Weermeester past weersvoorspelling drastisch aan

nieuwsarchief
Piet Jurgensma heeft zijn weersverwachting voor de komende week opgesteld, na een flinke fles Juergenschburger te hebben genuttigd.

Vandaag is het bewolkt en af en toe valt er wat regen. De wind is NW en het wordt zo’n 7 graden. Vannacht veranderd hierin bijna niets.

Morgenochtend is het wederom vrijwel bewolkt met af en toe wat gespetter bij 6 graden. In de middag echter rond een uur of 3 draait de wind naar NO en keldert het kwik snel, om rond de klok van 5 al -3 graden aan te wijzen. Daarbij gaat het flink sneeuwen. In de nacht vriest het een graad of 5 en sneeuwt het regelmatig.

Overmorgen is het geheel bewolkt. Het sneeuwt langdurig, droge perioden zijn er nauwelijks. De wind is NO en het kwik ligt rond -2 graden overdag.

Woensdag verlaat de neerslag ons en wordt de wind oost. Strenge vorst verovert Jurgensland. Woensdag begint met wat motsneeuw bij -2 graden, maar in de middag steekt er een stevige oostenwind op en breekt de zon goed door. Daarbij zakt het kwik in de loop van de dag richting de -8 graden. In die nacht die daarop volg vriest het 10 tot 15 graden en is het kraakhelder.

Donderdag wordt het een prachtige winterdag met overvloedige zonneschijn. De oostenwind neemt wat in kracht af en overdag komt het kwik niet hoger dan tussen de -8 en -12 graden. In de avond valt de wind geheel weg waardoor het kwik in die nacht kan zakken tot de -20 graden!!

Vrijdag. De zon verdwijnt en want in de loop van de middag en avond neemt op nadering van een actieve sneeuwstoring de bewolking vanuit het noordwesten toe. Het wordt ‘s middags niet warmer dan -10 graden. In de loop van da avond krimpt de wind van O, naar N en loopt het kwik wat op, vooral aan de noordwest kust. Daar loopt het kwik op tot -4 graden, elders vooral dieper landinwaarts blijft het 7 of 8 graden vriezen. Het begint dan ook flink te sneeuwen, er gaan bakken sneeuwvallen. Na de aanhoudende sneeuwval, volgens fikse losse sneeuwbuien. De wind is daarbij NW en W en zeer zwak van kracht maar draait geleidelijk terug naar NO.

Zaterdag. Er vallen nog flinke sneeuwbuien maar de aanvoer van koude droge lucht is opnieuw opgang gekomen. Dit keer is de lucht nog kouder van aard. Overdag loopt het kwik weer wat terug, tot -6 graden in de NW kust tot -9 in het oosten. ‘s Avonds komt er dan ijskoude vrieslucht onze land binnen!!! Het kwik gaat als een speer naar beneden en bereikt waarden tussen de -20 en -25 graden!! Records sneuvelen!! Overdag wordt het weer zonnig, maar een storing trekt onder ons door. Dit resulteert in een oosterstorm!!!! De wind neemt toe tot windkracht 9 aan de kust. Daarbij schijnt eerst de zon nog, vooral in het noorden, maar geleidelijk neemt de bewolking vanuit het oosten toe. Sneeuwstormen zijn het gevolg. Het kwik weet niet hoger te komen dan tot -19 graden overdag. Alleen aan de directe kust kan weet het kwik nog de -15 graden te bereiken.

Zondag: Het gaat helemaal mis. De depressie ten zuiden van ons trekt richting het noordwesten. Het hoog ten noorden van ons trekt iets terug. Het resultaat is dat de stroming bij ons opeens ZZO wordt, waardoor er in de bovenlucht opeens heel erg zachte lucht wordt ingepompt. Op 2 meter hoogte vriest het juist nog als een gek. Het begint vanuit het zuiden te sneeuwen, maar deze sneeuw gaat heel erg snel over in ijsregen. Het ijsregent voortdurend. Deze ijsregen houdt die hele nacht nog aan. Boven mag dan wel zachte lucht zijn aangevoerd, maar op meter hoogte blijft de wind gewoon aflandig vanuit noord-Frankrijk, waar het ook diep winters is. Het kwik weet niet verder op te lopen dan tot -10 graden!!!

Maandag: De depressie wordt weer teruggeduwd naar het noorden. Hogedruk boven Scandinavië reageert opnieuw. We hebben in ons land nu te maken met een sneeuw en ijsregen dek. Tevens wordt er geschaatst, van elfstedentocht is al sprake. Het is meest bewolkt en af en toe wat lichte sneeuw. Het is wel iets warmer dan de afgelopen dagen. Het kwik stijgt naar -2 tot -4 graden. ’s Nachts vriest het niet meer streng. Dit weer handhaaft zich tot aan het eind van de week met af en toe flink wat zon en s nachts -8 graden, goed voor de ijsvloer.

Vrijdag: Groenland en ijsland gaan zich ook bemoeien. De luchtdruk daalt boven Scandinavië, de stroming wordt weer NNW en wakkert flink aan. Het is milder, met -1 graad aan de kust tot -3 landinwaarts. Er vallen talrijke sneeuwbuien, tevens een polair low.

Zaterdag. Een dooiaanval rukt op. Depressie nabij Ierland komt naar ons toe. De wind wordt zuidwest, maar de winter wil gewoon niet echt weg. Oké, het dooit weer eens sinds lange tijd, maar dat is ook alles. Er valt heel veel sneeuw in het hele Jurgensland, ook in het westen. Daar wijzen de temperatuur meters +1 graad aan, maar er zit zoveel kou in de grond, dat de sneeuw blijft liggen. Ook in het oosten is het gewoon erg zacht voor het gevoel met 0 graden. Nederland heeft nu al te maken met gemiddeld 50 cm sneeuw.

Dr. Jurgens heeft Jurgensma vakantie en een Juergenschburgerverbod geadviseerd...
Terug naar de inhoud